Kde kúpiť

Vianočné predjedlo alebo poľský boršč inak

Kto hovoril, že sa vianočný boršč musí podávať v tekutej podobe? Čo napríklad použitý prírodný Agar a urobiť z boršču rôsol? Hostia budú určite prekvapení tou neobvyklou formou servírovania.

Ingredience:

  • 1 kg uvarenej červenej repy
  • 1/2 l litra zeleninového bujónu
  • 1 malá cibuľa
  • 1 bobkový list
  • 5 ks nového korenia
  • 1 štipka čierneho korenia
  • 15 g agaru
  • 2 poháre kvasenej kapusty
  • 1 pohár sušených húb
  • 1 zväzok vňate petržlenu
  • 1/2 poháre olivového oleja
  • 1 štipka čierneho korenia
  • 1 štipka morskej soli
  • 2 jablká
  • 2 korene petržlenu
  • 20 ks potočnice lekárskej
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
Vianočné predjedlo alebo poľský boršč inak

Príprava:


Boršč

Do horúceho bujónu (zbierame penu) pridajte nakrájanú na plátky uvarenú repu (repu varte po dobu cca 40-60 min.). Varte na miernom ohni po dobu cca 10-20 min. (Neprivádzajte k varu!). Pridajte bobkový list, nové korenie, cibuľu a korenie. Následne sceďte, aby bol čistý. Nalejte späť do hrnca, zavarte a pridajte agar - miešajte metličkou a varte na miernom ohni po dobu 2 minút. Prelejte do niekoľkých žiaruvzdorných nádob - má vzniknúť rôsol vysoký cca 1 cm.

Pesto
Rozmixujte olivový olej s petržlenom (cca 5 min) a pridajte soľ a korenie. Pesto môžete pred podaním ohriať - bude aromatickejšie.

Kapusta s hubami
Deň vopred nechajte namáčať huby vo vode, aby zmäkli.
Kapustu s nakrájanými hubami zalejte vodou a varte pod pokrievkou domäkka. Po uvarení dôkladne sceďte. Všetko rozmixujte mixérom a okoreňte. Pred podaním môžeme usmažiť na masle a podať vo forme tzv. Slzičky, ktorú formujeme dvoma lyžicami alebo jednoducho vo forme guľôčky.

Prílohy z jablka a petržlenovej vňate
Jablká umyte a nakrájajte so šupkou na plátky 2-3 milimetrov. Petržlen nakrájajte na kolieska. Predhrejte rúru, na jednom kuse alobalu rozložte jablká pokropené citrónovou šťavou, na druhom petržlen pokropený olivovým olejom a posypaný morskou soľou. Pečieme domäkka a až získame peknú farbu (cca 15 minút v 180 stupňoch). Petržlenovú vňať môžete tiež uvariť.

Dekorácie

Poslednou etapou je vykrojenie žiadaného tvaru rôsolu a príprava kompozície na tanieri podľa vašej predstavy.

Dobrú chuť!
Zrušiť
máte v porovnávanie -
Porovnať