Filtrovať

  • Hmotnosť


  • Materiál

  • Max. hmotnosť chleba

  • Počet programov


  • Počet hnetacích hákov

  • Bezlepkový program

  • Program marmeláda

  • Odložený štart

  • Príkon


Domáce pekárne

Domáca pekáreň chleba je skvelým pomocníkom pri príprave vždy čerstvého chrumkavého chleba. Môžete si pritom zvoliť vami preferované ingrediencie, chrumkavosť a farbu kôrky.

 

Možnosti využitia domácej pekárne

 

Základné pečenie chleba – tento program sa používa na pečenie chleba z bielej pšeničnej múky.
Francúzsky chlieb – tento program sa používa na pečenie tradičného francúzskeho bieleho chleba s nadýchanou striedkou a krehkou kôrkou.
Sladký chlieb – tento program využijete na pečenie sladkého chleba s najvyšším obsahom tuku a cukru a s prídavkom sušeného ovocia, orieškov, čokoládových vločiek, presladenej pomarančovej kôry a podobne.
Koláč – tento program využijete na pečenie koláčov a sladkého pečiva pripraveného z cesta obsahujúceho kypriaci prášok.
Celozrnný chlieb – program sa používa na pečenie chleba obsahujúceho celozrnnú múku.
Sendvič / hriankový chlieb – program sa používa na pečenie nadýchaného hriankového chleba, ktorý je vhodný na prípravu sendvičov.
Jogurtový chlieb – program využijete na pečenie chleba obsahujúceho jogurtovú zložku.
Hnetenie – program na premiešanie ingrediencií. Tento program nezahŕňa fázu pečenia. Po dokončení programu vyklopte cesto z nádoby na pečenie a nechajte ho pred ďalším spracovaním zhruba 10 minút odpočinúť.
Cesto – premiešanie a hnetenie ingrediencií a následné kysnutie cesta napr. na pizzu, rožky a podobne, nezahŕňa fázu pečenia.
Pečenie – program premení vašu domácu pekáreň chleba na malú rúru na pečenie. Tento program sa používa na pečenie hotového cesta z obchodu alebo na dopečenie práve upečeného chleba, ak sa vám zdá kôrka stále svetlá.
Džem – program sa používa na prípravu džemov z rôznych druhov ovocia. Džem v pekárni varíme v menších dávkach, pretože počas varenia naberá objem.

 

Druhy múky, ktoré môžete pri pečení chleba použiť

 

Chlebová múka má vysoký obsah lepku (obsahuje veľké množstvo bielkovín), má dobré elastické vlastnosti a dokáže po nakysnutí udržať veľkosť chleba tak, aby sa neprepadol. Pretože je obsah lepku vyšší než pri normálnej múke je možné ju použiť na pečenie chleba väčších veľkostí s lepšími vnútornými vláknami. Chlebová múka je najdôležitejšou ingredienciou pri pečení chleba.

 

Čistá múka sa vyrába zmiešaním dôkladne vybranej mäkkej a tvrdej pšenice a je vhodná na rýchle pečenie chleba alebo pečenie koláčov.

 

Celozrnná múka sa vyrába mletím pšenice a obsahuje pšeničnú šupku a lepok. Celozrnná múka je ťažšia a výživnejšia než normálna múka. Chlieb vyrobený z celozrnnej múky má obvykle menšiu veľkosť. Preto sa vo veľkom množstve receptov na dosiahnutie najlepších výsledkov obvykle kombinuje celozrnná múka a chlebová múka.

 

Čierna pšeničná múka, tiež nazývaná ako „hrubá múka“, je druhom múky s vysokým obsahom vlákniny, ktorá je podobná celozrnnej múke. Na získanie väčšej veľkosti po kysnutí je nutné ju používať v kombinácii s veľkým podielom chlebovej múky.

 

Ražná múka je určená predovšetkým na pečenie tmavého chleba. Obsahuje vysoký podiel minerálnych látok. Má menej lepku než múka pšeničná, a preto sa zvyčajne používa v kombinácii s múkou pšeničnou.

 

Kukuričná múka a ovsená múka sú doplnkové ingrediencie na pečenie hrubého chleba a používajú sa na zlepšenie chuti a štruktúry chleba.

 

Ďalšie ingrediencie

 

Prášok do pečiva, cukor, kvasnice, soľ, vajcia, tuk, maslo, rastlinný olej, sóda, voda a iné tekutiny.