Kde kúpiť

Juhočeský koláč s čučoriedkami

Recept ktorý poznáte z populárnej relácie Českej televízie Buchty ráno

Kysnuté cesto

  • 1 kg hladkej múky
  • 550 ml mlieka
  • 3 vajcia M
  • 100 g cukru
  • 200 g masla
  • 40 g droždia
  • citrónová kôra
  • 10 g soli

Posýpka

  • 70 g krupice
  • 40 g masla
  • 40 g cukru
  • 1 g soli

Na dokončenie

  • 1 kg lesných čučoriedok
  • 100 g mandľových plátkov
  • 100 g masla
Juhočeský koláč s čučoriedkami
Pripravte si kysnuté cesto. Vložte do misy kuchynského robota Paul múku, cukor, droždie a citrónovú kôru. Rozpustite maslo v mlieku a pridajte ich k ostatným ingredienciám. Pridajte vajcia a soľ. Použite hnetací hák a cesto spracovávajte po dobu asi 5-10 minút, kým nezískate hladkú a pružnú konzistenciu. Potom nechajte cesto kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.

Pripravte si posýpku. Zmiešajte krupicu, cukor a soľ v mise a pridajte rozpustené maslo. Posýpku hneťte až kým nezískate omrvinkovú konzistenciu.

Pripravte si čerstvé čučoriedky. Umyte ich a nechajte odkvapkať. Pokiaľ nemáte čerstvé čučoriedky, je možné použiť aj mrazené.

Pripravte si pekáč a predhrejte rúru na 200 stupňov. Vymažte plech maslom a posypte ho múkou, prípadne použite papier na pečenie. Kysnuté cesto rozvaľkajte do tvaru obdĺžnika. Vložte ho do plechu a posypte posýpkou. Rozložte čučoriedky na posýpku a posypte ich mandľovými plátkami.

Pečte koláč v predhriatej rúre po dobu 12 až 15 minút, kým nie je zlatohnedý. Potom nechajte koláč vychladnúť a podávajte.

Dobrú chuť!
Zrušiť
máte v porovnávanie -
Porovnať