Koláč tarte s krémom z bielej čokolády, čerstvými jahodami a mätou
Jar praje hľadaniu receptov na najlepšie koláče, ktorými sa chceme radovať počas stretnutia s blízkymi. Sladkým hitom medzi domácimi špecialitami bude koláč s krémom z bielej čokolády - alternatíva k vianočnému pečivu a zákuskom. S kuchynským robotom s planetárnym systémom Sencor upečieme túto dobrotu jednoducho.
Ingredience:
Porcie: 8
Krehké cesto
200 g pšeničnej múky
100 g masla
50 g práškového cukru
4 lyžice vody
štipka soli
Krém
400 ml šľahačky 30%
150 g bielej čokolády
30 dkg čerstvých jahôd (alebo iné sezónne ovocie)
Príprava:
Krehké cesto:
do nádoby planetárneho robota nasypeme múku, cukor múčku a štipku soli, chvíľu mixujeme. Schladené maslo nakrájame na kocky a pridáme do nádoby. Mixujeme cca minútu až vzniknú omrvinky pripomínajúce chlieb. Pridáme 4 lyžice vody, všetko mixujeme niekoľkokrát až sa prísady spoja. Z pripraveného cesta sformujeme guľu, zabalíme do kuchynskej fólie a vložíme do chladničky minimálne na hodinu.
Schladené cesto vyberieme na dosku posypanú múkou a rozvaľkáme čo veľkosti zodpovedajúcej forme, ktorú budeme používať.
Formu vymastíme najlepšie maslom. Na valček posypaný múkou opatrne navinieme rozvaľkané cesto, prenesieme nad formu a rozvinieme priamo na ňu. Pritlačíme cesto k okrajom formy. (Ak mimo formu zostane veľa cestá, prejdeme valčekom po okrajoch formy, čím si umožníme jednoduché a pekné odkrojenou prebytku). Cesto dáme do chladničky na cca 30 min. Po vybratí z chladničky prikryjeme cesto alobalom a zaťažíme fazule alebo ťažítko.
Cesto pečieme po dobu cca 12 min. v teplote 180 stupňov so záťažou. Po tej dobe odstránime záťaž a pečieme ďalších 10-12 minút. Necháme vychladnúť.
Krém:
vo vodnom kúpeli v malom množstve šľahačky (cca 50 ml) pomaly rozpustíme bielu čokoládu až bude mať jednoliatu konzistenciu. Zvyšok šľahačky ušľaháme šľahacím nadstavcom na tuhú penu. Do šľahačky pomaly pridávame vychladnutú bielu čokoládu, opatrne spojíme prísady.
Umyté a osušené jahody nakrájame na plátky 4-5 mm.
Prevedenie:
Na upečený a vychladnutý spodok vylejeme krém z bielej čokolády, rovnomerne rozprestrieme. Takto pripravený koláč vložíme do chladničky na aspoň hodinu. Vychladený koláč ozdobíme jahodami, začíname zdobenie na kraji koláče a pokračujeme k stredu.
Dobrú chuť!
Ostatné recepty
Najpopulárnejšie sushi - Maki sushi
Najznámejším druhom u nás je Makizushi* - ide o suši vo forme ručne vyrobenej...
Recept na zelený detox koktejl
Koktejl Vás na dlho nasýti a dodá nevyhnutné živiny zo zeleniny a ovocia...
Osviežujúce pomarančové smoothie so škoricou
Keď prídu dlhé večery, je príjemné ich naplniť nádhernou vôňou, ktorá prebudí...
Sendviče sa švarcvaldskou šunkou, plesňovým syrom a pestom z rukoly
Stojí za to dopĺňať chute. Čerstvé celozrnné pečivo, jemné plátky...
Sendvič v talianskom štýle s pestom a bazalkou
Opečieme krajce chleba v toustovači a natrieme maslom. Položíme rukolu, šunku...
Sendvič s avokádom, kuracím mäsom a syrom feta
Spojenie dokonalej chute a bohatstvo živín v jednom sendviči.