Kde kúpiť

Orechovo-pomerančový cheesecake

Výborný výnimočný orechovo-pomarančový cheesecake bez pečenia. S lieskovými a vlašskými orechmi a čerstvou pomarančovou šťavou. Chrumkavé orechy v karameli dokonale ladí so syrovým krémom a citrusy. Celok je ľahký a moc chutný.

Ingredience:


Podklad:
  • 100 g vlašských orechov
  • 100 g celozrnných sušienok
  • 90 g mäkkého masla

    Syrový krém:
  • 100 g lieskových orechov (môžu byť vlašské)
  • 1 lyžička masla
  • 50 g cukru
  • 100 ml + 6 lyžíc čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
  • 2 pomaranče
  • 5 lyžičiek želatíny
  • 250 g mascarpone
  • 400 g syra na cheesecake
  • 4-5 lyžičiek cukru múčky (doslaďte podľa chuti)
  • 1 vrecúško vanilkového cukru

    Dekorácie:
    6 dlhých piškót
    2 balenia pomarančového cukrárenského želé (každé na 500 ml vody)
    4-5 čajových alebo korenených sušienok
Orechovo-pomerančový cheesecake

Príprava:


Podklad:

Orechy a sušienky rozmixujte v mixéri. Pridajte mäkké maslo a dôkladne zmiešajte (môžete rukami). Preložte hmotu do formy s priemerom 22 cm, vyloženej papierom na pečenie. Vyrovnajte a ľahko pritlačte.

Syrový krém:

Lieskové orechy zomeľte nahrubo alebo nakrúžlajte. Na panvicu položte maslo a cukor. Ohrievajte za občasného miešania, až sa cukor rozpustí a hmota zhnedne. Potom pridajte orechy, dôkladne zamiešajte a preložte hmotu na podnos/plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte úplne vychladnúť. Ak sa syrový krém zlepia do veľkých hrudiek, rozdrobte ho (môžete rukami).

Pomaranče olúpte z kôry a bielej časti dužiny, a následne naporciujte dužinu. Zalejte želé 6 lyžicami pomarančovej šťavy a nechajte na 10 minút stáť, až napučí. Následne ju za stáleho miešania ohrejte, až sa želé rozpustí (môžete pridať ešte trochu pomarančovej šťavy z 100 ml) a zložte z platne. Nechajte na 10 minút stáť, aby trochu vychladlo - má byť vlažné.

Obaja syry premiestnite do misy, pridajte cukor múčku, vanilkový cukor a pomarančovú šťavu, rozmixujte pri stredných otáčkach mixéra na hladkú hmotu. Pridajte želé a zamiešajte. Rozdeľte syrový krém na dve časti. Do jednej pridajte pomaranče a do druhej karamelové orechy. Na pripravený podklad vo forme vylejte syrový krém s orechmi, vyrovnajte. Následne vylejte syrový krém s pomarančmi a opäť vyrovnajte. Na povrch položte piškóty (môžete ich trochu skrátiť) a ľahko ich pritlačte. Cheesecake postavte do chladničky.

Obe želé rozpustite v 800 ml vody a nechajte úplne vychladnúť. Studené želé vylejte na povrch cheesecake a opäť postavte tortu na chladné miesto, až želé stuhne (najlepšie cez noc).

Opatrne vyberte cheesecake z formy. Jemne odstráňte papier na pečenie. Zomeľte sušienky a ozdobte nimi strany torty.

Dobrú chuť!
Zrušiť
máte v porovnávanie -
Porovnať