Orechovo-pomerančový cheesecake
Výborný výnimočný orechovo-pomarančový cheesecake bez pečenia. S lieskovými a vlašskými orechmi a čerstvou pomarančovou šťavou. Chrumkavé orechy v karameli dokonale ladí so syrovým krémom a citrusy. Celok je ľahký a moc chutný.
Ingredience:
Podklad:
- 100 g vlašských orechov
- 100 g celozrnných sušienok
- 90 g mäkkého masla
Syrový krém: - 100 g lieskových orechov (môžu byť vlašské)
- 1 lyžička masla
- 50 g cukru
- 100 ml + 6 lyžíc čerstvo vylisovanej pomarančovej šťavy
- 2 pomaranče
- 5 lyžičiek želatíny
- 250 g mascarpone
- 400 g syra na cheesecake
- 4-5 lyžičiek cukru múčky (doslaďte podľa chuti)
- 1 vrecúško vanilkového cukru
Dekorácie:
6 dlhých piškót
2 balenia pomarančového cukrárenského želé (každé na 500 ml vody)
4-5 čajových alebo korenených sušienok
Príprava:
Podklad:
Orechy a sušienky rozmixujte v mixéri. Pridajte mäkké maslo a dôkladne zmiešajte (môžete rukami). Preložte hmotu do formy s priemerom 22 cm, vyloženej papierom na pečenie. Vyrovnajte a ľahko pritlačte.
Syrový krém:
Lieskové orechy zomeľte nahrubo alebo nakrúžlajte. Na panvicu položte maslo a cukor. Ohrievajte za občasného miešania, až sa cukor rozpustí a hmota zhnedne. Potom pridajte orechy, dôkladne zamiešajte a preložte hmotu na podnos/plech vyložený papierom na pečenie. Nechajte úplne vychladnúť. Ak sa syrový krém zlepia do veľkých hrudiek, rozdrobte ho (môžete rukami).
Pomaranče olúpte z kôry a bielej časti dužiny, a následne naporciujte dužinu. Zalejte želé 6 lyžicami pomarančovej šťavy a nechajte na 10 minút stáť, až napučí. Následne ju za stáleho miešania ohrejte, až sa želé rozpustí (môžete pridať ešte trochu pomarančovej šťavy z 100 ml) a zložte z platne. Nechajte na 10 minút stáť, aby trochu vychladlo - má byť vlažné.
Obaja syry premiestnite do misy, pridajte cukor múčku, vanilkový cukor a pomarančovú šťavu, rozmixujte pri stredných otáčkach mixéra na hladkú hmotu. Pridajte želé a zamiešajte. Rozdeľte syrový krém na dve časti. Do jednej pridajte pomaranče a do druhej karamelové orechy. Na pripravený podklad vo forme vylejte syrový krém s orechmi, vyrovnajte. Následne vylejte syrový krém s pomarančmi a opäť vyrovnajte. Na povrch položte piškóty (môžete ich trochu skrátiť) a ľahko ich pritlačte. Cheesecake postavte do chladničky.
Obe želé rozpustite v 800 ml vody a nechajte úplne vychladnúť. Studené želé vylejte na povrch cheesecake a opäť postavte tortu na chladné miesto, až želé stuhne (najlepšie cez noc).
Opatrne vyberte cheesecake z formy. Jemne odstráňte papier na pečenie. Zomeľte sušienky a ozdobte nimi strany torty.
Dobrú chuť!
Ostatné recepty
Najpopulárnejšie sushi - Maki sushi
Najznámejším druhom u nás je Makizushi* - ide o suši vo forme ručne vyrobenej...
Recept na zelený detox koktejl
Koktejl Vás na dlho nasýti a dodá nevyhnutné živiny zo zeleniny a ovocia...
Osviežujúce pomarančové smoothie so škoricou
Keď prídu dlhé večery, je príjemné ich naplniť nádhernou vôňou, ktorá prebudí...
Sendviče sa švarcvaldskou šunkou, plesňovým syrom a pestom z rukoly
Stojí za to dopĺňať chute. Čerstvé celozrnné pečivo, jemné plátky...
Sendvič v talianskom štýle s pestom a bazalkou
Opečieme krajce chleba v toustovači a natrieme maslom. Položíme rukolu, šunku...
Sendvič s avokádom, kuracím mäsom a syrom feta
Spojenie dokonalej chute a bohatstvo živín v jednom sendviči.