Rýchly perník s orechmi
Ingredience:
- 250 g medu
- 200 g cukru
- 200 g masla
- 450 g múky
- 1,5 lyžičky jedlej sódy
- 2 poháre mlieka
- 3 vajcia
- 2 lyžice kakaa
- 3 lyžice perníkového korenia
- 1 lyžička zázvoru
- 1 lyžička škorice
- 50 g hrozienok
- 50 g nasekaných mandlí
- 100 g nasekaných lieskových orechov
- 150 g slivkovej marmelády
Čokoládová poleva
- 100 g másla
- 50 g cukru múčky
- 3 lyžíce mlieka
- 4 lyžíce kakaa
Príprava:
Med, cukor a maslo zohrejte na miernom ohni, a až sa rozpustí, pridajte 150 g múky, varte po dobu 1-2 minút a nechajte vychladnúť. Následne pridajte idú sódu, múku, mlieko, vajcia, kakao, korenie a všetko mixujte, až získate hladkú hmotu. Nakoniec pridajte orechy a sušené ovocie a zamiešajte. Cesto rozdeľte na dva plechy na biskupské chlebíčky (podľa možnosti na rovnej polovice - budeme mať dva podobné perníky). Pečte v teplote 175⁰ po dobu cca 40 minút (špáradlo by malo byť po vybratí z cesta suché). Po tej dobe nechajte formy vychladnúť.
Medzitým rozpustite maslo na veľmi malom ohni, pridajte cukor a mlieko. Miešajte, až sa všetko rozpustí a spojí, dajte pozor, aby sa zmes nezačala variť. Nakoniec zložte z ohňa a pridajte kakao. Energicky miešajte, až sa kakao úplne rozpustí a nezostanú žiadne hrudky. Čokoláda je ideálna k polievaniu, jemne steká z povrchu, ale hodí sa aj na mazanie, najmä až trochu vychladne.
Až perník vychladne, prekrojte ho pozdĺžne, namažte marmeládou alebo lekvárom, prikryte druhou časťou, jemne pritlačte a vyzdobte polevou.
Dobrú chuť!