Kde kúpiť

Pšenové sušienky, perníkovo-tvarohové gule bez pečenia

<p>Využite zázračné vlastnosti pšena a pripravte z nich zdravú desiatu, keď máte chuť na niečo sladké. Perníkové-tvarohové gule sú nápad na každú príležitosť.</p>

Ingredience:

 

Svetlá vrstva:

  • 3/4 pohára pšena
  • 3/4 l mlieka (obyčajného alebo rastlinného) + 2 lyžice
  • 25 dkg tvarohu
  • 4-5 lyžičiek cukru alebo xylitolu

Tmavá vrstva:

  • cca 25- 30 dag perníka, čokoládového koláča alebo iného múčnika, tiež svetlého, stačí potom pridať lyžičku kakaa
  • dve, tri lyžičky lekváru alebo džemu

Prostredná časť:

  • niekoľko kalifornských sliviek
  • dva poháre obľúbeného alkoholu (amaretto, rum, prip. vodka alebo lieh)
  • miesto sliviek je možné použiť lieskové orechy
  • cca 2 poháre nasekaných orechov k obaleniu guličiek

Pšenové sušienky, perníkovo-tvarohové gule bez pečenia

Príprava:

Pšeno upražte 2-3 minúty na suchej rozohriatej panvici. Prelejte vodou na sitku, aby ste ju zbavili charakteristickej horkosti. Zalejte mliekom a za stáleho miešania varte až zmäkne (cca 20 minút). Ak sa mlieko rýchlo vsiakne, pridajte trochu horúcej vody, nakoniec sa musí celá tekutina vsiaknuť. Nechajte vychladnúť - horúce pšeno tupí ostrie mixéra.

Tvaroh rozdrobte do nádoby s pšenom, pridajte dve lyžice mlieka, cukor a rozmixujte na hladký krém. Ochutnajte a ak je málo sladký, pridajte viac cukru. Ak je krém veľmi hustý a nemožno ho dobre mixovať, pridajte lyžicu mlieka navyše.

Perník alebo iný múčnik rozdrobte, pridajte lyžicu alebo dve džemu alebo lekváru (ak sú husté - viac, ak sú redšie - menej). Rozmixujte na hladkú hmotu. Sformujte na dlani malé placky, na každú položte na slivku alebo orech, zalepte a sformujte guličky. Každú guličku zabaľte do placky zo svetlého pšenové-tvarohového krému. Sformujte rovné guličky a obtočte ich v nasekaných orechoch. Nechajte stuhnúť v chladničke.

Dobrú chuť!

Zrušiť
máte v porovnávanie -
Porovnať