Kde kúpiť

Rímske ryžové krokety - suppli al telefono

Guličky s rizotom, mozzarellou a šunkou, fritované, podávané s paradajkovou omáčkou. Sú to tradičné ryžové krokety pochádzajúce z Ríma, z talianskej oblasti Lazio. Jedia sa obvykle prstami - keď sa kroket rozpolí, mozzarella sa vytiahne a jej vlákna vyzerajú ako telefónne vedenie visiace medzi stĺpmi. Práve preto sa krokety volajú suppli al telefono ("krokety na telefóne"). Podávajú sa s paradajkovou omáčkou. Ak nezoženiete dobré zrelé paradajky, použite celé paradajky z plechovky.

Ingredience:


(na 6 ryžových guličiek):

Paradajková omáčka:

2 lyžice rozpusteného masla
500 g čerstvých lúpaných a nakrájaných paradajok (môžu byť z plechovky)
2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
2 lyžičky sušeného oregana
morská soľ

Rizoto:

500 ml zeleninového bujónu (mala som mrazený, ale môžete použiť kocku)
40 g masla
1 nasekanej cibule
160 g ryže na rizoto
2 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu
50 ml bieleho suchého vína
morská soľ a mleté čierne korenie

Krokety:

1 veľké vajce, ľahko rozšľahané
100 g mäkkého syra mozzarella nakrájaného na menšie kúsky (tentokrát som použila mozzarellu s hľuzovkami - našla som ju v obchode - je výborná!)
2 plátky dobré šunky nakrájané na pásiky
strúhanka
olej na fritovanie
soľ
Rímske ryžové krokety - suppli al telefono

Príprava:


Pripravte rizoto. Ohrejte bujón a nechajte ho na malom ohni. Rozpustite polovicu masla v hrnci a pridajte cibuľu. Zmažte, kým nebude priesvitná. Pridajte ryžu, zamiešajte a chvíľu smažte, až sa ryža začne zľahka škvariť. Pridajte víno a varte tak dlho, až sa celkom zredukuje. Naberačkou pridajte porciu bujónu, miešajte, až ho ryža úplne vsiakne. Opakujte, až použijete celý bujón a ryže bude mäkká a krémová. Pridajte soľ a korenie na dochutenie rizota. Pridajte zvyšok masla a parmezán. Zamiešajte. Prikryte hrniec a odstavte na niekoľko minút z ohňa. Zložte pokrievku, aby rizoto ľahko vychladlo.

Pripravte paradajkovú omáčku. Na veľkej panvici poriadne zohrejeme topené maslo, pridajte cesnak, oregano a paradajky. Zmažte cca 8 minút, pokiaľ nebude omáčka hustá a lesklá. Osoľte. Prelejte obsah do nádoby a rozmixujte omáčku mixérom. Odstavte. Do rizota pridajte vajcia. Dobre zamiešajte a odstavte, až úplne vychladne.

Naberte rizoto veľkou lyžicou a mokrými rukami vytvarujte do tvaru vajca. Ako je zrejmé z fotiek - pre mňa je rozhodne jednoduchšie pripraviť guľôčky. Urobte jamku a vložte do neho kúsok mozzarelly zavinutý do kúsku šunky. Zalepte krokety prstami a obaľte v strúhanke. Týmto spôsobom pripravte všetky krokety.

Vo veľkej panvici zohrejte olej na fritovanie. Pokiaľ máte fritézu - bude najlepšia na prípravu ryžových kroket. Smažte suppli dozlatista. Nechajte odkvapkať olej na papierovom uteráku. Ľahko osoľte a podávajte s teplou paradajkovou omáčkou.

Dobrú chuť!
Zrušiť
máte v porovnávanie -
Porovnať